Nieuws

Samsam Voerendaal succesvol

Over de 90 kinderen wisten de weg te vinden naar Voerendaal, wat een ongekend succes voor een jeugdtoernooi. Door dit grote aantal kinderen was het ook voor alle niveau's jeugdschakers een fijn toernooi om te spelen. In iedere groep zaten beginners en zeer gevorderde spelers. Het Zwitsers systeem zorgde ervoor dat iedereen een passende tegenstander kreeg.

Onze jeugd was wederom goed vertegenwoordigd. Er werd individueel zeer verdienstelijk gespeeld maar de klapper was toch het groepsresultaat.

Op een aantal gezichten verscheen een glimlach van oor tot oor toen op het einde bleek dat ze samen de verenigingsprijs gewonnen hadden en de beker in ontvangst mochten nemen. Die beker zal de komende weken iedere week en ander nachtkastjes aan gaan doen.

Bij deze de individuele resultaten van onze jeugdspelers.

Cat H: Bas 6e plaats

Cat G: Xavi 3e plaats ( met even veel punten als de nummers 1 en 2 maar net iets minder weerstandspunten.

Cat F: Annelie met 7 uit 7 een 1e plaats

Cat E: Evy 16e plaats

Cat D: Jelmar met 7 uit 7 een 1e plaats

Stijn 14e plaats

Cat C: Luka 7e plaats

Cat B: Giel 4e plaats


Complete uitslagen en nog meer foto's zijn te vinden op de site van de LISBEuregiocup/league in de Geusselt

Vandaag was de vuurdoop voor een jeugdtoernooi bij ons in de Geusselt. De 4e wedstrijd in de euregio-serie werd namelijk bij en door ons georganiseerd.

Er ging wat gepas en gemeet aan vooraf maar het lukte met gemak om de 60 ingeschreven kinderen met hun ouders/begeleiders te ontvangen.

Dankzij de hulp van een aantal ouders en jeugdleden waren de zalen ruim op tijd ingericht en stond alles schaak klaar.

Na het gebruikelijke wat onrustige inschrijven en nog wat last minute af en aanmeldingen werden alle kinderen ingedeeld in hun groepjes.

De 41 kinderen van de Euregiocup speelden hun 5 wedstrijden in groepen van 6 in onze trainingszaal. De 19 gevorderde Euregioleague speelden Zwitsers in de andere zaal beneden zodat zij in een wat rustigere omgeving zaten.

Onze jeugd was weer bijna voltallig aanwezig. Top!

Er werden zeer spannende partijen gespeeld. Luka had een zinderende partij in de 3e ronde, die hij, door zijn hoofd heel erg koel te houden, met winst kon afsluiten!

Evy schitterde vandaag door in haar eerste toernooi alle partijen te winnen.

Ook Tijn mag wel even genoemd worden. Hij durfde het aan om zonder lessen (hij gaat as dinsdag bij ons beginnen) mee te doen. Hij mocht als jongste deelnemer op het einde een aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

Op dit moment heb ik nog geen zicht op de complete uitslag. Die kunnen jullie vinden op onderstaande website. Ik denk dat er vandaag in ieder geval weer behoorlijk wat punten gepakt zijn voor het clubklassement.

Bedankt ook aan alle andere verenigingen die zo welwillend waren om hun materialen te uitlenen!!

Op naar het Samsamtoernooi over 2 weken in Voerendaal!

https://www.svvoerendaal.nl/index.php/euregio-cup/nederlands


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Limburgs kampioenschap daverend succes voor onze jeugd

Afgelopen zondag werd een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar gespeeld.

Het was vroeg opstaan want om 10.00 moest er begonnen worden aan een lange schaakdag in Tegelen.

Maastricht was met met 8 man/vrouw goed vertegenwoordigd op het Limburgs kampioenschap. Dat alleen al is iets om trots op de zijn.

Er werd echter ook super goed geschaakt. Jelmar en Annelie werden beide Limburgs kampioen!!

Jelmar ongeslagen koning van de D categorie en Annelie werd met 1 verliespunt 2 e in de F-groep en werd daarmee koningin van de meisjes.

Het feest hield daar niet op.

Bas wist beslag te leggen op de 2e plek in de H-groep. Hij had evenveel punten als de nummer 1 echter net iets minder weerstandspunten helaas.

Ook Laszlo deelde mee in de feestvreugde. Hij haalde in de F groep een 3e plaats.

Xavi was de pechvogel vandaag. Hij kwam net naast het podium met een gelijk aantal punten als de nummer 3 maar net iets minder weerstandspunten.

Nanne volgde in het kielzog en werd 5e in deze groep.

Raphael miste op een half punt het podium in de grote D groep en moest ook genoegen nemen met een 4e pek.

Tenslotte was het Luka die met een 5e plek in de C groep genoegen moest nemen.

Dame en heren, wat een super prestatie!!! allemaal een van harte proficiat met deze mooie resultaten.

zie voor een volledig verslag en andere foto's ook de website van de LISB.

Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

2e ronde euregiocup/league Stein

Wederom was Stein "the place to be" voor onze jeugd. Dit maal voor de 2e ronde van de euregiocup/league. In de sporthal stonden alle borden al geduldig op de spelers te wachten voor de 5 partijen die zouden volgen.

In de Cup ( stap 1 en 2) waren 32 deelnemers, in de League (stap 3 en hoger) 20 deelnemers.Wederom een mooie opkomst van onze jeugd. Met 8 heren en 1 dame was Maastricht zeer goed vertegenwoordigd.


De kinderen van euregiocup waren op basis van de punten uit vorige ronde ingedeeld in groepjes van 6 of 5. Binnen dit groepje speelde iedereen zijn partijen.

Voor Annelie was het de eerste wedstrijd die zij voor Maastricht speelde. Natuurlijk wisten we al dat ze een serieuze pot schaak kon spelen en dat liet ze ook duidelijk weten. Zij wist haar groep ongeslagen te winnen en mocht met een statiefje en iets leuks van de tafel, tevreden huiswaarts keren.

Stijn en Luca hadden vorige wedstrijd super gespeeld en beide speelden in de hoogste groep. Hier was de tegenstand echter duidelijk zwaarder. Stijn wist 1 punt te scoren en Luka 2 punten.

Laszlo Speelde in de 2e groep. Ook hij ondervond meer weerstand en moest genoegen nemen met 1 1/2 punt.

Nanne en Xavi zaten in de 3e groep. Hier zaten een aantal schakers bij die vorige keer niet meegedaan hadden. Zij waren allemaal stap 2 leerlingen dus ook voor beide heren was het niet makkelijk. Xavi pakte 2 punten en Nanne 1 punt. Dit ene punt leverde Nanne de aanmoedigingsprijs op en hij mocht op het einde een medaille ophalen.


In de Euregioleague speelden Raphael, Jelmar en Giel. In deze groep werd Zwitsers gespeeld omdat in deze gevorderde groep kinderen vaak niet alle wedstrijden spelen. Op deze manier worden de kinderen iedere keer op hun eigen niveau uitgedaagd.

Raphael had vandaag zijn dag niet. Hij verloor helaas alle partijen maar ook hij kreeg de aanmoedigingsprijs en ging met een medaille naar huis.

Giel en Jelmar spelen beiden meestal boven in de groep en dat was ook nu weer het geval. Dat niemand van Ties (Voerendaal) kan winnen weten ze al langer maar de heren lieten zich niet ontmoedigen en Jelmar pakte de 2e plaats met 4 punten en Giel de 3e plaats met 3 1/2 punt.

Het clubklassement van de Euregiocup beloofd dit seizoen spannend te gaan worden.

De top 3 heeft een klein gat geslagen met de rest. Voerendaal op 1 met 25 1/2 punt en Maastricht en Aken op gedeeld 2 e plaats met ieder 25 punten.SamSam toernooi Stein

Zondag was het zover. Voor veel Maastrichtse jeugdleden was het de dag van de vuurdoop in een echte grandprix wedstrijd. Er werd vandaag in de officiële leeftijdscategorieën van de KNSB gespeeld, ongeacht de sterkte van de jeugdspeler.

Met 10 man sterk werd er vanuit de Geusselt richting Stein vertrokken,waar DJC stein het Samsam toernooi organiseerde.

Het was een echte happening. 71 jeugdspelers van 6 tot en met 18 jaar waren verdeeld over 5 speelgroepen.

De deelnemers in de ABC groep, speelden 7 wedstrijden van 20 min per persoon per partij. De andere groepen speelden 9 of 10 wedstrijden van 15 minuten pppp.

Na de inschrijving werd er hier en daar warm gespeeld en werden laatste tips uitgewisseld. Een beetje zenuwachtig maar vol goede moed werd aan de wedstrijd middag begonnen. Bij de jonge spelers werd een beetje gemoedelijk omgegaan met de regels om het zo voor iedereen leuk te houden.

Naarmate de dag vorderde zakte de concentratie hier en daar wat weg wat soms zeer bijzondere stellingen en grappige situaties opleverde , zoals een kind dat triomfantelijk kwam laten zien dat hij de koning van zijn tegenstander had geslagen waarbij de tegenstander beetje droog opmerkte "dan heb ik zeker verloren".

De jeugdleden van Maastricht hebben allemaal een superprestatie geleverd. In het clubklassement werd de 6e plek gehaald ( van de 17). Jammer dat de punten van Jelmer,Raphael, Laszlo en Giel niet meetelden voor Maastricht omdat zij dubbellid zijn, anders had een top 3 plek er zeker in gezeten.

Individueel werden goede scores neergezet.


In de GH groep ( 2012, 2013) waren 10 deelnemers.

Bas werd in deze groep 10 en daarmee 4e in de jongste deelnemersgroep.

Nanne werd op weerstandspunten 5e en daarmee helaas net 4e in de G categorie.

Xavi speelde top. Hij werd 3e en daarmee 2e in de G groep en mocht glunderend van oor tot oor, een beker in ontvangst gaan nemen.


In de F groep (2011) waren 10 deelnemers.

Laszlo miste op een half punt het podium en werd 4e.


In de D groep (2008 of later) waren 22 deelnemers.

Stijn werd in deze sterke groep 18e.

Raphael pakte de 14e plek.

Jelmar liet wederom zien dat hij de koning van deze categorie is. Hij wist knap 1e te worden.


In de ABC groep (2006-2004-2000) waren 18 deelnemers. Door het zwitsers systeem konden al snel de beginners van de zeer gevorderde spelers gescheiden worden zodat er voor iedereen toch een beetje op het eigen niveau geschaakt kon worden.

Lars werd 17e en daarmee 10e in de C groep

Luka werd 12e en daarmee 6e in de C groep

Giel werd 5e en daarmee 3e in de B groep.


Een welverdiende proficiat voor iedereen. Het was super om te zien dat we er echt als club en samen met alle ouders aanwezig waren. Chapeau!!

Volgende wedstrijd is een wedstrijd uit de euregiocup/league op zondag 24 november ook in Stein.

Foto's staan hier onder. Alle foto's kunt u vinden op de website van de LiSB.

https://www.lisb.nl/


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Herfsttoernooi

Gisteren werd de eerste wedstrijd in de Limburgse jeugdgrandprix gespeeld in Tegelen.

Het was een goede dag om te schaken met al die regen.

Giel en Jelmar waren van Maastricht aanwezig op dit lange toernooi

Giel speelde in de A/B groep waar 10 deelnemers waren. Het is wel duidelijk dat op deze leeftijd (14-18 jaar) alleen nog sterke spelers meedoen aan toernooien.

Er werden 9 partijen gespeeld. Giel wist zich goed staande te houden en wist 5,5 punt te scoren wat goed was voor een gedeelde 5e plaats.

In de jongere groepen werden zelfs 14 partijen gespeeld. Ik kan me voorstellen dat dit voor onze beginnende schakers een aanslag op de concentratie geweest zou zijn .

Jelmar hoort echter bij de gevorderden en hij speelde een fantastisch toernooi.

Hij mocht zowat ongeslagen met de 1e prijs in de D-categorie naar huis komen.

Na afloop van het toernooi werden ook de prijzen van de lisb grandprix van vorig seizoen uitgereikt.

Giel kwam niet met lege handen naar huis want hij mocht een geldprijs voor de 2e plaats Cat. B in ontvangst nemen.

Jelmar pakte ook in deze reeks de 1e plaats in de D categorie en zo kwam hij met 2 bekers terug naar Maastricht.


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image

Giel speelt op Huttontoernooi

De Limburgse Schaakbond heeft op zaterdag 12 oktober met twee jeugdteams meegedaan aan het Hutton-toernooi in Hoorn. Het Hutton-toernooi is een toernooi voor vertegenwoordigende jeugdteams van de provinciale bonden. Elke bond kan in elke leeftijdsklasse (A tot en met E) een viertal inschrijven. De LiSB deed mee met een team in de D-categorie en een team in de B-categorie.

In het D- team speelden:

  • Flint Lieverse (SV Voerendaal)
  • Noach Schouwenberg (Tegelse SV)
  • Milan Reints (Tegelse SV)
  • Lucas Eussen (DJC Stein)

En in het B-team speelden:

  • Laurens Ekker (Tegelse SV)
  • Ties Dumont (SV Voerendaal)
  • Justin van Wijk (SV Voerendaal)
  • Giel Smael (DJC Stein / SV Maastricht)

De jeugdleden waren van te voren al ingelicht dat ze geen wonderen moesten verwachten. Een puntje hier of daar zou een mooie meevaller zijn. Het schaakniveau van de andere deelnemende bonden was inderdaad te hoog gegrepen voor de limburgse afvaardiging.

Maar als je gaat voor de ervaring dan kun je spreken van een zeer geslaagde dag. Iedereen heeft het naar zijn zin gehad en er werden prachtige partijen gespeeld. Een aantal partijen waren echt een dubbeltje op zijn kant. Het had zomaar ook de goede kant kunnen opvallen.

De heenweg ging gepaard met veel oponthoud waardoor we maar net optijd in Hoorn aankwamen. Gelukkig was Jos( jeugdleider lisb) via een andere route gegaan en had alles ter plekke al geregeld waardoor er na een korte inleiding meteen aan de borden plaats genomen kon worden. Er werden in totaal 5 wedstrijden gespeeld.

Het B team wist 5 bordpunten te pakken maar verloor helaas alle teampartijen en werd daarmee laatste ( 8 deelnemers)

Het D Team wist 2,5 bordpunten te pakken en speelde een remise als team en werd daarmee voorlaatste (8 deelnemers)

Het is jammer dat andere bonden, die niet meespelen voor een topplaats, niet deelnemen aan dit mooie toernooi. Hopelijk volgen ze ons voorbeeld volgende jaar en kan er ook door de minder sterke bonden wedstrijden gespeeld worden op gelijk niveau.

Op bovenstaande foto staan op de achterste rij v.l.n.r.: Justin van Wijk, Giel Smael, Ties Dumont en Laurens Ekker. Op de voorste rij staan v.l.n.r.: Flint Lieverse, Lucas Eussen, Noach Schouwenberg en Milan Reints.

Scholierentoernooi Maastricht

Stijn en Luka speelden mee in de Grand Prix voor scholieren, die gehouden werd op b.s. Scharn in Maastricht

29 kinderen, van de allerkleinsten tot en met het middelbaar onderwijs, speelden op hun vrije woensdagmiddag om zoveel mogelijk punten voor hun school te scoren.

Stijn wist in 7 partijen 3 punten te pakken en eindigde daarmee op de 18e plek.

Luka wist in de spannende eindstrijd zijn hoofd koel te houden en werd met 6 punten 3e. Goed gedaan mannen!

Euregiocup/league

Vandaag was sv Maastricht met 7 man aanwezig op de eerste wedstrijd van de euregiocup/league in Heerlen. Super dapper dat er 4 mannen meededen die pas een paar lessen gevolgd hebben. Xavi, Nanne, Stijn en Ayendi beleefden hun vuurdoop in het wedstrijd schaken. Zij speelden in een groepje van 6 kinderen in de euregiocup (les in stap 1 en 2), 5 wedstrijden van 15 min per persoon per partij. Het was goed te zien dat allen goed wisten hoe de stukken over het bord mochten gaan. Vooral de aanval werd door iedereen gezien. stukken verdedigen en een eindspel spelen daar gaan we in de lessen nog aan werken.

Rezar had dinsdag op de les laten zien hoe je mat zette met een toren en de koning en met toren en koningin. Dit eindspel kwam maar liefst 3 maal op het bord. 2 keer werd dit doorzien en werd vakkundig en mat op het bord getoverd.

Stijn heeft vorig jaar ook al lessen van Ton gehad en dat liet hij ook zien. Hij wist de groep met 5 punten uit 5 wedstrijden te winnen. Ayendi sleepte 3 punten in de wacht, Nanne 2,5 punt en Xavi 1,5 punt. Omdat Lazlo in stap 2 les heeft speelde hij in een gevorderd groepje van 6 kinderen en hij wist knap 3,5 punten uit 5 wedstrijden te halen.

In de euregioleague (stap 3 en hoger ) speelden Raphael en Giel. In deze groep wordt met het Zwitsers systeem gespeeld zodat er voor iedereen interessante partijen te spelen vallen. Raphael haalde 2 uit 5 punten en eindigde in het middenveld, wat zeker een goed stap is voor het eerste jaar in de league. Giel was vandaag goed in vorm en haalde 4 punten uit 5 wedstrijden en werd daarmee gedeeld 2e in de Euregioleague.

De volgende wedstrijd van de Euregiocup/league is op 24 november in Stein.

Voor meer informatie over de euregiocup/league en voor de uitslagen en tussenstanden zie :https://www.svvoerendaal.nl/index.php/euregio-cup/nederlands/informatie


Carousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel imageCarousel image


Giel en Jelmar starten seizoen goed

Giel en Jelmar hebben gisteren succesvol deelgenomen aan het Eurode open in Kerkrade. De deelnemende jeugd was zeer aan elkaar gewaagd. Tot de laatste wedstrijd bleef het spannend wie voor een podiumplaats in aanmerking zou komen. Met een winst in de laatste partij kwam Giel uit op 5,5 punten en werd daarmee 2e in de groep onder 16 jaar. Jelmar pakte in de laatste partij een remise en werd met 6 punten 2e in de groep onder 12 jaar. Goed gedaan mannen!

Jeugdschakers nu ook op dinsdag

Vanaf 27 augustus 2019 start de jeugdtraining op dinsdagavond van 18.30 tot 19.30 uur.

Om een goede doorstroom mogelijk te maken van de jeugd naar de volwassenen hebben we ervoor gekozen om de jeugdtraining op dezelfde avond te laten plaatsvinden als ook de studenten en volwassenen schaken. Op deze manier hopen we dat er meer contact en binding met onze vereniging plaats gaat vinden.

Doordat de jeugd nu vóór de volwassenen trainen, hebben we de beschikking over meerdere schaaktrainers zodat de kinderen in kleine groepjes, per niveau les kunnen krijgen.